Ορθοδοντική για ενήλικες

dental-adult
Όπως και σε ένα παιδί έτσι και στον ενήλικα η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα εφόσον ο ενήλικας διαθέτει σχετικά υγιές περιοδόντιο.

Η έλλειψη ανάπτυξης περιορίζει κάποιες επιλογές, υπάρχει όμως τρόπος διευθέτησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον σε πολλά ορθοδοντικά ιατρεία το ποσοστό των ενηλίκων ασθενών είναι πολλές φορές 50 %.

Κάποτε η ορθοδοντική ενηλίκων αποτελούσε ταμπού.
Βέβαια ακόμη και σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο αυτό, σε μειωμένο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν.
Σε αυτό συνέβαλαν θετικά οι εξελίξεις στα μέσα διενέργειας της ορθοδοντικής θεραπείας.
Η πρώτη μετάβαση ήταν από τα μεταλλικά στα διάφανα σιδεράκια.
Η εξέλιξη συνεχίστηκε με τους διάφανους νάρθηκες (invisalign) και τα γλωσσικά σιδεράκια.

Link στα άρθρα

Μεταλλικά - Διάφανα Σιδεράκια

Όλα τα προαναφερθέντα αφορούν την εμφάνιση της συσκευής.
Πάμε να δούμε τώρα την ουσία της ορθοδοντικής στους ενήλικες. Θα ξεκινήσουμε από τα αίτια ανάγκης θεραπείας.
Μία μεγάλη μερίδα του κόσμου πιστεύει ότι η ορθοδοντική είναι μόδα, είναι επιφανειακή, γίνεται για λόγους αισθητικής, όπως και ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών που προσέρχονται επιζητούν την διευθέτηση των άνω πρόσθιων δοντιών χωρίς να έχουν κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος.
Θα αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από τα αίτια ορθοδοντικής βλάβης σε ενήλικες που παρατηρούμε συχνά.
  • Μη διενέργεια ορθοδοντικών εργασιών σε μικρή ηλικία λόγω φόβου εμφάνισης, πόνου συσκευής, αυστηρής προσέγγισης οδοντιάτρου,ορθοδοντικού και διάφορα άλλα που μπορούσαν να επηρεάσουν την ψυχολογία ενός παιδιού.
  • Διακοπή ορθοδοντικών εργασιών σε μικρή ηλικία. Στο παρελθόν ήταν πολύ συχνή η χρήση εξωστοματικών συσκευών, κινητών (μασελάκια) και γενικότερα συσκευών με όγκο και δυσκολία προσαρμογής του ασθενή. Επίσης πολύ συχνή ήταν η ολοκλήρωση ορθοδοντικών εργασιών με 4 εξαγωγές προγομφίων. Η μη συνεργασία και η μη αποδοχή εξαγωγών οδηγούσαν πολλές φορές σε διακοπή των εργασιών χωρίς ολοκληρωμένο ή και καθόλου αποτέλεσμα. Αυτό λειτούργησε αποτρεπτικά σε πολλούς ασθενείς οι οποίοι ακόμη και σήμερα πιστεύουν ότι τα ¨ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ”, κάτι το οποίο δεν ισχύει.
  • Εξαγωγές δοντιών για θεραπευτικούς ή μη λόγους, που οδήγησαν σε άτακτες μεταναστεύσεις δοντιών. Μία μη καθοδηγούμενη εξαγωγή δοντιού οδηγεί σε ένα domino μετακινήσεων των υπολοίπων δοντιών που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές σύγκλισης και απώλεια πρώην υγιών δοντιών
  • Έλλειψη ενημέρωσης για την αναγκαιότητα των εργασιών ακόμη και από τους οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς της εποχής. Η ορθοδοντική στην Ελλάδα εφαρμόστηκε από εξειδικευμένους ορθοδοντικούς γύρω στα μέσα της δεκαετίας του '80 κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Όπως όλα έτσι και η ορθοδοντική εξελίσσεται έτσι και ο κλάδος της οδοντιατρικής είναι πλεόν πιο ενημερωμένος.
  • Υποτροπές παλιών ορθοδοντικών εργασιών λόγω μη συντήρησης του τελικού αποτελέσματος
  • Μετακινήσεις δοντιών λόγω κακής σύγκλισης (non occlusion)
  • Περιοδοντικές μετακινήσεις δοντιών (συχνό φαινόμενο με την πάροδο των ετών)
Όλα τα παραπάνω είναι κάποιες απο τις κυριότερες αιτίες που παρατηρούμε τόσες πολλές συγκλεισιακές ανωμαλίες σε ενήλικες γεννημένους πριν την δεκαετία του 90.
Θα είναι πλατειασμός να αναφερθούμε σε όλα τα πιθανά αίτια μετακινήσεων στην ιστοσελίδα μας.
Πάμε να δούμε τώρα σε πόσες περιπτώσεις μπορεί μια θεραπεία να είναι ευεργετική. Σε περίπτωση υγιών περιοδοντικών ιστών η ορθοδοντική και μόνο είναι ικανή να θεραπεύσει 80% βλαβών του στόματος

ΕΥΘΕΙΑΣΜΟΣ ΔΟΝΤΙΩΝ

Είναι κι αυτο που απασχολεί την μεγαλύτερη μερίδα ενηλίκων ασθενών. Είναι μια σχετικά απλή διαδικασία δεν έχει διάρκεια μεγαλύτερη του χρόνου.
Σας παραθέτουμε εικόνες πριν και μετά από διάφορα περιστατικού τέτοιου τύπου

Α. ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ

Πριν τη θεραπεία

Μετά τη θεραπεία

ΣΥΝΘΕΤΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Σε θεραπείες όπου μεγαλύτερες και τεχνικά πιο σύνθετες μετακινήσεις είναι απαραίτητες, η μέθοδος invisalign υστερεί έναντι των υπολοίπων και στο ιατρείο μας δεν αντιμετωπίζονται περιστατικά που απαιτούν εξαγωγές πλην ελαχίστων περιπτώσεων με την μέθοδο αυτήν.
Σελίδα υπό αναθεώρηση......

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ.

Γεωργίου Παπανδρέου 22

Σέρρες, 62122

2321 064 620

Καλέστε μας σήμερα!
Δευ - Τετ - Παρ: 10 – 15:00 , 17 – 21:00

Τρι -Πεμ: 10-20:00